Fanfare

Wat zou mijn boek voor u kunnen betekenen?
En voor wie kan het iets betekenen?
Op de eerste plaats voor u als u een hersenletsel hebt.
Voor uw naasten om inzicht te krijgen om steun te bieden op wat voor manier dan ook. Zonder een goede achterban is het bijna onmogelijk om weer te herstellen van een hersenletsel.
Voor hulpverleners zodat ze hun patiënten beter kunnen begeleiden.
Voor mensen die een lichtpuntje zoeken in het duister om weer te herstellen van een hersenletsel.

Het boek gaat over een zeer zwaar en moeilijk onderwerp.
Een uitermate moeilijk onderwerp omdat over de werking van de hersenen relatief weinig bekend is.

Jaren na het schrijven van “Fanfare” hoorde ik wetenschapper en psychotherapeut Daniel Siegel verbonden aan de UCLA in Los Angeles spreken over de neuroplasticiteit. Grofweg gezegd hoe hersenen weer een weg gaan zoeken om weer goed te kunnen functioneren. Het berust op 4 peilers: (Daniel Siegel sprak weliswaar over 3 peilers maar ik heb er een belangrijke aan toegevoegd).

  • Stel jezelf een doel (of meerdere).
  • Ga een sport doen en dan maakt het niet uit welke, gewoon wat mogelijk is (ga aqua joggen, aerobics of whatever). Gewoon doen!
  • Ga iets nieuws leren. Wat? Nou wat je leuk lijkt, al is het punniken. Maar ga iets leren. Je hersenen moeten in beweging gebracht worden.
  • Wees geïnteresseerd in gewone alledaagse dingen, wees geïnteresseerd in wat er in de maatschappij gebeurd. Lees de krant, maak je druk om dingen.

In mijn boek beschrijf ik wat ik heb gedaan om mijn neuroplasticiteit te versterken. Ik ben van mening dat het universeel toepasbaar is enkel moet je dingen gebruiken die voor jou persoonlijk toepasbaar zijn.

Ik geef met mijn boek aan hoe u dat oncontroleerbare enigszins controleerbaar kunt maken. Ik geef de kracht aan van het zelfhelend vermogen van uw lichaam. Wilskracht alleen is niet voldoende om uw hersenen onder controle te krijgen. Het vereist een totaal ander denkpatroon dan dat u gewend bent en dan medici u voorspiegelen.

U moet echter voor ogen houden dat u het helemaal zelf moet doen en misschien is het begin wel het kopen van mijn boek ...

Roger